Izzat Artykov ontdaan van medaille in Rio, Luis Mosquera gaat naar brons

4764
Michael Shaw

Slechts enkele dagen nadat het gewichtheffen was ingepakt op de Olympische Spelen van 2016 in Rio, leidde de eerste positieve dopingtest ertoe dat een lifter zijn bronzen medaille verloor. De BBC meldt dat Izzat Artykov uit Kirgizië - de bronzen medaillewinnaar van 69 kg en winnaar van de Aziatische Kampioenschappen 2016 - positief testte op strychnine, dat kan worden gebruikt als prestatieverbeteraar en stimulerend middel. Strychnine is een verboden stof in geteste sportcompetities.

Het is de eerste keer dat een medaillewinnaar uit Rio wordt gediskwalificeerd in welke sport dan ook. Verschillende lifters - waaronder de Poolse broers Tomasz en Adrian Zielinski - werden voorafgaand aan het tillen uit de wedstrijd gehaald vanwege positieve dopingtests die eerder deze zomer werden uitgevoerd.

Artykov is 22 jaar oud. Zijn overwinning op de Aziatische kampioenschappen was zijn eerste medaille in een grote internationale competitie. Tot dusver was het de enige medaille van Kirgizië op de Olympische Spelen van 2016 in Rio.

Ervan uitgaande dat medailles opnieuw worden toegewezen, zou Luis Mosquera uit Colombia - die oorspronkelijk op de 4e plaats eindigde in de gewichtsklasse, een kilogram achter Artykov - een bronzen. Het wordt de eerste Olympische medaille van Mosquera.

In een post op sociale media van eerder deze week plaatste de Colombiaanse lifter dat hij al weer thuis was in Colombia.